vrijdag 23 november 2012

Dessins & Illustrator

 

 

Blue Jeans Expositie - Centraal Museum


Gisteren is eindelijk de expositie 'Blue Jeans' in het Centraal Museum geopend. Ik heb voor school hier een interdisciplinair project gedaan met 17 andere studenten van de HKU. Wij kregen de opdracht om een ruimte te vullen met het thema; 'Innovatie en Duurzaamheid.' Uiteindelijk hebben wij met z'n allen een concept rondom dit thema gemaakt en deze uitgevoerd voor in het museum.  Het concept:

 Als mens hebben we grote invloed op de wereld. De wereldpopulatie neemt toe, technologieën gaan sneller dan ooit en de behoeften van de mens worden alsmaar groter. Enerzijds creëren we op innovatieve wijze oplossingen en verbeteren we onze leefomgeving, anderzijds maken we hem juist kapot. Iedereen gaat hier anders mee om. Binnen de grenzen van deze ruimte zijn museumregels niet van toepassing. Hier bepaalt u als bezoeker zelf hoe en waar u zich beweegt. Aanraken mag! Baan u een weg in onze plantage en ondervind het zelf. De keuze is aan u..

Nu moeten we nog afwachten hoe het ontvangen wordt door het publiek en ook op onze beoordeling. Ik ben in ieder geval wel trots op wat we met z'n allen hebben gemaakt en dat het uiteindelijk wel gelukt is om met een groep van 18 man samen te werken aan een opdracht voor een grote opdrachtgever, het Centraal Museum in Utrecht.

 

Naast ons werk was er natuurlijk veel meer te zien, werk van Jan Taminiau, Bas Kosters en Chanel maar ook foto's van Greenpeace, de geschiedenis van denim, een veiling voor War-Child en ook een werkplaats om je eigen jeans te customizen! 




http://centraalmuseum.nl/

maandag 19 november 2012

Kleuronderzoek - Research

In mijn research proces ben ik  begonnen met een kleuronderzoek voor mijn afstudeercollectie. Ik ben artikelen in 'de Macht van Mode' en 'Fashion Theory' aan het lezen en daar kan ik conclusies uit trekken. Ik doe ook beeldonderzoek en lees over kleuren betekenissen. Ik heb naar protesten gekeken, hieruit kwam een duidelijk straatbeeld uit qua vorm en kleur. De kleuren die daar vooral uit komen zijn; zwart, wit en rood. Elke kleur heeft natuurlijk zijn eigen betekenis, dood - strijd, leven - licht en bloed - passie. 

Ik denk dat deze kleuren goed in mijn collectie te verwerken zijn. Ze kunnen goed de strijd weergeven, het gevoel van onderdrukking maar ook de passie die ik hierin wil verwerken. Deze kleuren vormen ook een contrast met elkaar en met de andere kleuren die ik wil gebruiken. Deze kleuren wekken ook bepaalde gevoelens en vormen op, ik hoop dat ik deze ook goed kan verwerken. 

Ik wil ook de 'overwinning' in mijn concept en collectie verwerken. Deze heeft ook zijn eigen kleuren. Hierbij komt rood natuurlijk ook weer voor, maar vooral voor de passie die daar bij hoort. Geel en goud passen ook bij overwinnen en die kleuren worden daar dan ook vaak met de overwinning geassocieerd. Goud en geel staan voor leven, licht, vrijheid, volmaaktheid en onsterfelijkheid. Deze woorden passen heel goed bij mijn concept en ik hoop dat ik deze uiteindelijk goed in mijn collectie kan verwerken. Deze kleuren en vormen die hier uit komen, zullen ook een groot contrast vormen met het 'strijd' gedeelte van de collectie.


vrijdag 16 november 2012

Research & Onderzoeksvragen


Local VS Global

Momenteel ben ik druk bezig met mijn research voor mijn scriptie/researchverslag. Ik heb woensdag een bespreking gehad en veel extra informatie en tips gekregen om verder te gaan! Bij mijn vorige bespreking kreeg ik de tip om mijn concept globaler te trekken. Dit wil ik nog steeds wel doen, maar bij mijn researchverslag houd ik momenteel nog wel lokaal, ik kan het aan het einde nog steeds globaler nemen. Ik ga meerdere research methodes gebruiken om mijn onderzoeksvragen voor nu te kunnen beantwoorden. Dit zijn mijn voorlopige onderzoeksvragen:

- Hoe zag de locale protestcultuur er vroeger uit?
- Hoe ziet het straatbeeld op dit moment er uit, vooral bij culturele minderheden?
- Op welke manieren veranderen en/of moderniseren de culturele minderheden het straatbeeld van nu?
- Hoe inspireren locale identiteiten zich? 
- Hoe geven ze hun strijd om vrijheid en vooral hun identiteit weer? Hoe ziet het er uit?

- In hoeverre heeft de lokale omgeving betrekking op traditie?
- Hoe zit het met de herwaardering van ambachtelijkheid, onder andere ook tradities?
- Hoe moderniseer je de handwerkindustrie zodat het niet meer zo typerend wordt?

- Welke zijn ontwerpers hier mee bezig? Verwerken zij dit in hun ontwerpen? En hoe?


Op dit moment heb ik nog heel veel vragen om te beantwoorden, sommige ga ik misschien verder uitwerken dan de anderen. Ik ga verschillende onderzoeksmethodes gebruiken om aan antwoorden te komen. Ik ga ten eerste veel lezen. Fashion Theory, De macht van Mode en meerdere bronnen. Ik hoop op deze manier manier meer informatie te vinden en ook andere referenties die in de artikelen te vinden zijn. 


Verder ben ik ook van plan om mijn eigen straatonderzoek te doen wanneer ik met kerst in Barcelona ben. Ik ben dan op een ideale locatie om een culturele minderheid te kunnen onderzoeken en ik ben benieuwd hoe men dit laat zien in het straatbeeld. Ik hoop hier uit een conclusie te trekken die ik dan kan vergelijken met het straatbeeld van bijvoorbeeld Parijs of misschien wel India, Zuid Afrika of Amerika! Hier wil ik dan de visuele aspecten vergelijken maar ook het onderlinge verhaal.
Als voorbereidend onderzoek wil ik kijken naar verschillende modeblogs, op globaal gebied maar ook bij verschillende subculturen, maar dit is vooral visueel onderzoek.
Ik hoop dat ik op deze manier ook antwoord krijg op een aantal van mijn vragen en dan kan ik verder onderzoek doen naar bepaalde onderwerpen die mij verder in mijn proces kunnen helpen.


Peineta - Catalunya

Illustrator

zaterdag 10 november 2012

Artwork - Donkey - Peineta

Illustrator

Concept - Proces

Afgelopen donderdag had ik weer een bespreking met een van mijn docenten. Uit deze bespreking kwam ook weer heel erg de strijd naar voren die ik in mijn verhaal duidelijk wil maken. Ik heb dus besloten om de onafhankelijks strijd globaler te nemen, gezien ik op deze manier meer mensen mijn verhaal duidelijk kan maken. 

De strijd om vrijheid!
De strijd om je niet meer te verstoppen maar te zijn zoals je wilt zijn!

Ik kreeg natuurlijk ook de vraag hoe ik alles wil gaan visualiseren. Hoe geef ik straks mijn collectie weer? Mijn vormentaal? Ga ik gebruik maken van prints of toch ook van stof bewerkingen? Hier wil ik meer onderzoek naar doen. Ik ben nu druk in tijdschriften, boeken en op het internet aan het zoeken naar beelden die mijn verhaal kunnen vertellen maar die ook inspirerend zijn qua vorm en materiaal, natuurlijk moesten deze ook weer niet te letterlijk zijn! De afbeeldingen die ik tot nu toe heb gevonden, die geven wel een bepaalde vorm weer. Een grote monumentale vorm, die het andere overheerst of zelfs onderdrukt. Maar bij andere beelden is juist het contrast duidelijk te zien, hier zie je ook dat juist het kleine detail juist de afbeelding wil afleiden en uiteindelijk juist de grote rol hierin wil spelen! Misschien wil ik dit juist gebruiken...



Nu kan ik me wel afvragen wat ik hier dan precies mee wil doen, hoe ga ik die strijd weergeven? Wil ik het subtiel aanpakken? Of wil ik het juist heel duidelijk en 'over the top' laten overkomen? Wil ik alleen maar commentaar geven, of wil ik juist de strijd en overwinning laten zien? Hoe kan ik het onderdrukte gevoel weergeven waar uit de 'culturele minderheden', mijn doelgroep dus.. los van wil komen? Hoe moet ik het gevangen gevoel visualiseren? Moet ik echt naar vroeger kijken, naar de tijd van de korsetten, BH-verbranders en de punkers of misschien wel naar constructies en de natuur?
Genoeg te onderzoeken in ieder geval!





maandag 5 november 2012

Research Concept

Donderdag 1 november had ik weer mijn wekelijkse bespreking met een van mijn docenten, van haar had ik de tip gekregen om nieuwe beelden te zoeken of maken die beter bij mijn concept passen. Net als een woordweb. Via een Engelse site is dit makkelijk te doen, deze zoekt automatisch ook associaties op!  


Ik ben die dag ook nog langs gegaan bij mijn oude stageplek. Bij de Bas Kosters Studio, hier heb ik ook mijn concept en ideeën kunnen bespreken. Ik heb hier veel tips gekregen. Mijn verhaal is goed, maar als ik het alleen over de Catalaanse onafhankelijk doe en de strijd die daarbij gevoerd wordt, dan blijft mijn onderwerp heel klein. Net als de associaties die het publiek bij mijn collectie gaat krijgen. Ik wil juist dat iedereen met mijn collectie gelijk mijn verhaal begrijpt, net als dat ze weten waar het over gaat en waar ik voor sta! Dat kan ik doen als ik mijn onderwerp, de onafhankelijks strijd globaler trek. Ik ga onderzoek doen naar de overeenkomsten bij de protesten en ook naar datgene waar de mens voor vecht!



Na mijn besprekingen van donderdag heb ik voor mijzelf duidelijk gekregen dat er een paar waardes/woorden in mijn concept heel belangrijk zijn, dat zijn: Strijd, Trots, Passie, Protest en Overwinning.  Vanuit hier wil ik meer onderzoek doen naar de verschillende culturele minderheden en naar de manier waarop zijn strijden voor hun land of wil.
Ondertussen ga ik ook vorm onderzoek doen en op zoek naar duidelijke beelden, maximaal 5 die mijn verhaal duidelijk vertellen naar de kijker.